show adminpanel
Abonneren op nieuwe berichten

Archief

Ziek en Urdu leren

Geschreven door Elien op 3 april 2012 7:16

Hallo allemaal, 

En jawel, ik heb weer een nieuw soort introductie gehad t.a.v. het leven in Pakistan. Donderdagavond was ik met iemand bij Pizza Hut ergens in de stad wat wezen eten en toen ik thuis kwam, was ik toch opeens beroerd. Dat werd er de uren daarna zeker niet beter op.

Ziek
M'n darmen waren vrijdag totaal overhoop en ik had er koorts bij, dus het grootste gedeelte van de dag op bed gelegen (en naar de toilet gerend Smile). Zaterdag ging het in de loop van de dag wat beter en 's avonds zelfs weer wat gekookt wat ook nog smaakte. Maar ik ben erachter hoe dit werkt in een land als Pakistan: onbewust eet je ergens iets verkeerds en dan gebeurd dit dus. Ik heb geen idee wat ik voor verkeerds gegeten heb, maar de gevolgen waren minder prettig. Maar van mensen om me heen hoor ik dat dit er gewoon bij hoort, dus het zal vast niet de laatste keer zijn dat ik ziek ben. Maar inmiddels weer opgeknapt en daar ben ik blij mee. 
P1030456.jpg
In een Shalwar Kameez, zo loop ik er dus dagelijks bij hier in Pakistan
Taalles
Doordat ik vrijdag ziek was, heb ik die dag m'n taaldocent af moeten bellen. Maar deze week gaan we er weer tegen aan. Het zijn intensieve lessen, omdat het 3,5 uur achter elkaar geconcentreerd luisteren is. In de 1e fase van de lesmethode is het niet toegestaan om te praten, maar is het vooral luisteren en opdrachten uitvoeren. De docent zegt iets, wat ik dan vervolgens moet doen. Zoals: loop naar de hoek van de kamer en ga daar op de grond zitten, doe de deur open, doe de deur dicht, wijs de lamp aan etc. Elke keer komen er weer nieuwe voorwerpen aan de orde die de docent eerst als woord zegt en aanwijst. Er liggen dan ook altijd allerlei voorwerpen op de tafel. Als ik elk voorwerp aan kan wijzen als de docent het zegt, gaat hij ze in zinnen gebruiken. En dat is dan gelijk stukken moeilijker, omdat de meeste woorden dan vervoegen.
P1030551.JPG
Maar ik moet zeggen dat het wel een leuke manier is om met taal bezig te zijn. Er zijn allerlei methoden om een taal te leren en sinds een aantal jaar wordt deze methode gebruikt om Urdu te leren. Doordat je in deze 1e periode niet mag praten, maar wel veel nieuwe woorden hoort, gaan ze ervan uit dat je een heleboel van die woorden wel ergens in je hoofd opslaat en die komen dan later als het ware weer boven borrelen. Het grappige is nu dan ook dat ik van de meeste voorwerpen niet zelf kan zeggen wat het Urdu woord is, maar als iemand het woord in het Urdu zegt, weet ik wel wat het betekent. Eind april hoop ik naar Murree (noorden van Pakistan) te verhuizen en tot die tijd zal ik vooral met luisteren bezig te zijn. En zo hoop ik me de taal elke keer een beetje meer eigen te maken. Al besef ik dat het een lange weg is, voor ik goed Urdu spreek.
Pasen
Deze week leven we toe naar Goede Vrijdag en Pasen. In de kerk hier op het terrein van de Salvation Army wordt er elke morgen om half 12 een korte dienst gehouden om zo stil te staan bij het lijden en sterven van de Heere Jezus. Er wordt in het Urdu gesproken, maar voor mij wordt alles door iemand in het Engels vertaalt zodat ik het toch kan volgen. Het is fijn om zo elke dag een moment van rust te hebben en stil te staan bij het lijden van onze Heiland. Ik bid dat jullie allemaal ook zo toe mogen leven naar Goede Vrijdag en Pasen. Gezegende dagen toegewenst!  
P1030465.JPG 
In de kerk hier op het terrein. Deze foto is genomen tijdens een jeugddienst.