show adminpanel
Abonneren op nieuwe berichten

Archief

Cultuurverschillen

Geschreven door Elien op 20 april 2012 13:42

Beste allemaal,

Afgelopen zondagavond was ik samen met anderen die hier in de flat wonen uitgenodigd bij een Pakistaanse familie om te komen eten. En dat was een erg leuke ervaring, omdat het een gezellige avond was, maar ook omdat de verschillen in cultuur zo duidelijk naar voren kwamen tijdens deze avond.

Cultuurverschillen
Toen we bij de familie aankwamen, mochten we in de kamer gaan zitten en kregen we frisdrank te drinken. Even later werd het eten in keurige dekschalen binnen gebracht. Ik had al eerder gehoord dat het voor Pakistanen erg belangrijk is hoe het eten wordt opgediend en dat er echt geen pannen op de tafel komen, maar dat het eten altijd in dekschalen opgediend wordt. Als ik mijn keukenspullen ga kopen, mag ik dus ook mooie dekschalen gaan kopen Wink! Het eten zag er heerlijk uit en het was ook erg lekker. We mochten het eten zelf opscheppen. De meeste familieleden kwamen wel bij ons zitten, maar aten zelf niet. Ze hielden vooral in de gaten of ons bord al leeg was en zodra dat bijna het geval was, vroegen ze of we nog meer wilden. Voor ons, als Australiers, Canadezen en een Nederlander, een wat vreemde gewoonte.
IMG_3248.JPG
Omdat deze familie al vaker met buitenlanders in aanraking is geweest, ben ik op een gegeven moment vragen gaan stellen naar de culturele gewoontes in een situatie als deze. En daarop ontspon zich een erg leuk gesprek. Ze hebben ons uitgelegd dat het voor hen heel belangrijk is om goed voor gasten te zorgen. Ze hebben ons ook uitgelegd dat het erg onbeleefd is om heel duidelijk nee te zeggen als je geen eten meer wilt. Als je dat doet, betekent dat voor hen dat het eten je niet gesmaakt heeft. Je moet dat indirect aangeven door bv te zeggen dat je vol zit of dat je misschien later nog wat wilt. Ze vertelden ook dat het voor hen heel normaal is om elke 15 minuten te vragen of we nog iets wilden. Nadat we klaar waren met het hoofdgerecht kregen we nog een toetje en ook daar ging het weer hetzelfde: zodra ons bord bijna leeg was, werd ons gevraagd of we nog meer wilden. We wisten inmiddels hoe we, als we niet meer hoefden, dit netjes af konden wijzen. Daarna nog een kopje echt Pakistaanse chai (thee) gedronken en toen weer op weg naar huis. Helpen bij de afwas is natuurlijk niet aan de orde. En de familie is dus pas gaan eten nadat wij vertrokken waren. Morgen komt deze familie bij ons eten, maar Sue en ik hebben toch maar besloten om gelijk mee te eten met de anderen, ook al zijn wij de gastvrouwen Smile!
Nog meer cultuurverschillen....
Het verkeer ziet er hier ook allemaal nogal anders uit dan in Nederland. Hieronder wat foto's die dat duidelijk maken.
SA3-216 - Copy (2).JPG
Heel normaal hier: met de hele familie op 1 motor. 
P1030581.JPG
Een wagen vol geladen.....
P1030587.JPG
P1030594.JPG
De komende jaren zal ik nog veel meer cultuurverschillen tegen gaan komen, dus er gaat vast nog wel eens een weblog komen over cultuurverschillen. Voor nu een hartelijke groet!