show adminpanel
Abonneren op nieuwe berichten

Archief

Groeten uit Murree!

Geschreven door Elien op 11 mei 2012 16:14

Hallo allemaal, 

Inmiddels ben ik alweer ruim 2 weken in Murree en ben ik het hier gewend. De laatste week is het steeds heerlijk weer, dus regelmatig zit ik lekker buiten mijn huiswerk te doen onder het genot van een bakje koffie. Elke morgen ga ik naar de les en dat is leuk.

Taalstudie
Afgelopen week had ik samen met Kim, de vrouw waar ik samen les mee heb, een evaluatie van de eerste fase van de taalstudie en dat is goed verlopen. Nu hebben we dus de 1e fase afgesloten en zijn inmiddels begonnen met de 2e fase. En dat betekent dat er nu gepraat mag worden! De eerste fase bestond alleen uit luisteren en dingen aanwijzen om op die manier een heleboel woorden te leren herkennen. Nu moeten we alle woorden die ergens in ons hoofd zitten, eruit zien te krijgen en alles op de juiste manier uitspreken. En dat is een echte uitdaging. Dit komt omdat er in het Urdu veel klanken zijn die totaal anders zijn dan die we in het Nederlands of Engels gebruiken. Ik struikel dan ook regelmatig over m'n tong Smile. Verder is de zinsconstructie totaal anders dan in het Nederlands of Engels, dus het kost me veel inspanning om een goede zin te fabriceren. En alle werkwoorden veranderen continue, afhankelijk van de zin en dan zijn er nog vrouwelijke en mannelijke woorden met verschillende uitgangen. Afijn, jullie begrijpen dat er genoeg te leren is, maar ik vind het leuk! Het uurtje schrijf- en leesles per dag is voor een goede uitspraak erg nuttig. Ik ben nu tijdens die les vooral bezig om het Urdu alfabet te leren schrijven en lezen en dat heeft dan weer zo z'n eigen uitdagingen. Want op het moment dat je alle letters kent, betekent dat nog niet dat je ook makkelijk een woord kunt schrijven, omdat alle letters veranderen als je schrijft. Maar ik geniet ervan om nu zo intensief met het leren van de taal bezig te zijn. Gisteren ging ik met Kim Murree even in en toen hebben we bij het boodschappen doen gelijk geoefend en het geleerde in de praktijk gebracht. En ook vandaag, toen ik boodschappen ging doen in de bazaar, heb ik geprobeerd zoveel mogelijk woorden in het Urdu te zeggen. De namen van sommige groente weet ik inmiddels, dus dan ben ik heel trots als ik die groente in het Urdu kan bestellen.
P1030820.JPG 
Tijdens een les waar we aan de hand van plaatjes op kaartjes zinnen moeten proberen te maken. 
En verder
Verder ontwikkelen zich allerlei leuke contacten met andere studenten. Ik heb regelmatig contact met een Koreaanse familie die hier vlak woont. Daar afgelopen week wezen eten. En morgen ga ik met 2 Koreaanse vrouwen winkelen in Murree. Zij zijn beiden moeder en vinden het heerlijk om soms even weg te gaan. Omdat ze beiden thuis Urdu les hebben, komen ze niet zo ver. En de mogelijkheden om er hier alleen op uit te gaan, zijn niet zo groot. Afgelopen zaterdag zat de hele kamer hier vol met zowel andere studenten als een paar docenten, heel gezellig en een leuke manier om elkaar zo beter te leren kennen. En het was natuurlijk een mengelmoes van allerlei nationaliteiten. Op een gegeven moment was een Koreaanse vrouw aan een Canadese vrouw dingen aan het uitleggen over de Koreaanse taal. 
P1030814.JPG
Koreaans leren....
P1060516.JPG 
P1060515.JPG 
Een kamer vol visite geeft een hoop gezelligheid.
P1030822.JPG
Met 1 van m'n Koreaanse vriendjes. Samen met hem en zijn moeder genieten van een kopje koffie!