show adminpanel
Abonneren op nieuwe berichten

Archief

Een ritje door de stad...

Geschreven door Elien op 3 november 2012 6:32

Hallo allemaal, 

Vandaag wil ik jullie meenemen in een riksja door de stad. De riksja is het vervoersmiddel dat ik gebruik als ik boodschappen ga doen of ergens op bezoek ga. Er rijden er genoeg door de stad, dus dat is handig!

IMG_2617.jpg
Maar vorige week moest ik best een eind lopen voor er uiteindelijk een riksja stopte. Maar daar zat al een vrouw in! En normaal neem je alleen een riksja die leeg is. Maar deze vrouw had mij zien lopen en had aan de riksja chauffeur gevraagd om te stoppen. Ze nodigde me uit om in de riksja te komen. Zij moest naar een bepaalde plek in de stad. Ik moest verder, maar wel via deze plek. Dus ik de riksja ingestapt. De vrouw vertelde me dat ze op solliciatiegesprek moest. Ze liet me gelijk haar papieren zien en vertelde erbij dat ze Christen was. Daarop kon ik antwoorden dat ik dat ook was. Wat een blijde herkenning! Het was maar een kort ritje samen, maar het was een erg leuke ervaring.
334_3416.jpg
Nadat zij uitgestapt was, ben ik blijven zitten en heeft de riksja chauffeur me op de goede plek gebracht. Tot nu toe heb ik eigenlijk alleen maar positieve ervaringen met de riksja als vervoersmiddel. De meeste chauffeurs zijn vriendelijk, al is het in deze cultuur niet gewoon om een gesprek te hebben met een chauffeur, omdat ik vrouw ben en hij man. Als ze een beetje Engels spreken, willen ze dat meestal wel aan me laten horen. Maar ik probeer dat meestal wat te negeren, om me niet al te ongepast te gedragen in de cultuur. Zomaar een gesprek met een man aanknopen is nl. zeer ongewoon.
336_3696.jpg
Dit is wat ik o.a. zie als ik door de stad rijd. 
Het vinden van een riksja was tot nu toe niet altijd even makkelijk, vooral 's ochtens. Maar sinds deze week weet ik een goede plek niet ver van mijn huis waar altijd riksja's rijden, dus nu gaat dat makkelijker. Voor ik instap onderhandel ik met de chauffeur over de prijs. Soms gaat dat heel makkelijk, soms kost het wat meer moeite om tot overeenstemming te komen, omdat mijn blanke, Westerse uiterlijk er regelmatig voor zorgt dat er meer gevraagd wordt dan normaal is. Het zijn allemaal wel goede oefeningen voor mijn Urdu, en veel oefenen is echt nodig om het Urdu me eigen te maken. En zo probeer ik mijn weg te vinden in de stad en in de cultuur van dit land. 
417_1741.jpg 
Natuurlijjk zou ik ook de bus kunnen nemen, maar in een riksja voel ik me toch wat prettiger. 
영일078.jpg 
Ja, ik woon echt in een miljoenenstad!